Tajemnice materii

Tajemnice materii - Czym się różni kwas od zasady?

Kwasy i zasady możemy bardzo łatwo odnaleźć w otaczającym nas świecie i każdy z nas ma codziennie z nimi styczność. Co więcej, niektóre z nich są bardzo smaczne i możemy je odnaleźć np. w warzywach, owocach czy mleku. Inne kompletnie nie nadają się do jedzenia, są trujące, mogą też wywołać poważne poparzenia skóry, a znajdziemy je w bateriach i akumulatorach czy też chemii gospodarstwa domowego. Na tych zajęciach wyjaśniliśmy dokładnie na jakiej podstawie możemy podzielić substancje na kwasy i zasady oraz pokażemy jak sprawdzić, czy dana substancja jest kwasem czy zasadą. Zastanowiliśmy się również, co takiego może się wydarzyć, kiedy zmieszamy kwas z zasadą. Odkryliśmy przed uczniami znaczenie tajemniczego skrót pH i wyjaśniliśmy, do czego jest on stosowany. Adepci chemii mieli możliwość zbadać kwasowość substancji spożywczych i środków używanych w gospodarstwie domowym nie tylko za pomocą powszechnie dostępnych substancji z domowej kuchni ale również sprzętów stosowanych w profesjonalnych laboratoriach chemicznych. Na warsztatach czekało nas dużo prawdziwej doświadczalnej pracy w kolorowym świecie chemii z ciekawymi eksperymentami.

W przygotowanie i przeprowadzenie warsztatów zaangażowani byli pracownicy i doktoranci Katedry Chemii Analitycznej: dr hab. inż. Beata Paczosa-Bator, dr hab. inż. Robert Piech, dr inż. Katarzyna Fendrych, mgr inż. Magdalena Pięk, mgr inż. Joanna Smajdor, mgr inż. Katarzyna Jedlińska, mgr inż. Justyna Ubysz oraz członkowie KN Allchemia: inż. Nikola Lenar, inż. Anita Pasko, Patrycja Gancarz, Magdalena Molenda, Kinga Pawlik oraz inż. Radosław Porada.

Więcej zdjęć


Warsztaty są realizowane w ramach Grantu Rektorskiego AGH nr 101/Grant/2018.